Nieuws

Tech United maakt zich op voor WK

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

Een jaar geleden bleef het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven tijdens zijn eerste Europese competitie steken in de eerste ronde. In april eindigde Tech United tijdens de 2007-editie echter op de derde plaats, het resultaat van een jaar hard sleutelen aan het ontwerp. Het dribbelmechanisme werd vervangen, schieten kan gedoseerd en de robots leerden met elkaar te praten. In juli volgt de echte lakmoestest op de wereldkampioenschappen in Atlanta.

In 2005 besloot de TU Eindhoven om mee te doen aan robotvoetbal. In mei van dat jaar sloeg het de handen ineen met de Delftse universiteit en Tech United was geboren. Vorig jaar speelde het team zijn eerste competities. In eerste instantie boekten de robots echter weinig succes. Op de Europese kampioenschappen kwamen ze niet verder dan de eerste ronde. Maar de robotbouwers hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten. Op 2 juni gaf het team een demonstratie van de innovaties.

Anno 2007 is de mechanica aanzienlijk verbeterd en kunnen de robots beter met elkaar communiceren. Daardoor wisten ze in april bij de Europese kampioenschappen zes teams achter zich te laten en brons te pakken. ’Maar belangrijker nog is dat ze een goede wedstrijd hebben gespeeld tegen de eerste twee teams, want er zijn altijd wel teams die niet zo veel kunnen‘, zegt Jac Goorden. De TUE had hem in 2005 aangesteld om het Tech United-project op de rails te zetten. Officieel is Goorden er niet meer mee verbonden, maar hij toont zich nog altijd trouw fan. ’Sinds ik weg ben doen ze het veel beter‘, grapt hij.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content