Kort nieuws

TBP: bestuurlijke strubbelingen in aanloop naar bankroet Geel

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De raad van bestuur had grote moeite met de koers van de dagelijkse leiding bij TBP Belgium. Dat blijkt uit het perscommuniqué waarin de TBP-directie voor het eerst reageert op het faillissement van de fabriek in Geel. Het jaarverslag van de rvb over 2010 ontbeert de goedkeuring voor het gevoerde management en bevat voorbehouden op meerdere besluiten en beleidsonderdelen. Welke rol de bestuurlijke strubbelingen precies hebben gespeeld bij het bankroet, is niet duidelijk. Het communiqué meldt dat ’de feiten en gegevens die in de afgelopen periode boven water zijn gekomen, ook hebben geleid tot een vertrouwensbreuk tussen de raad van bestuur en het operationeel management in België‘ en dat de rvb zich genoodzaakt zag om de complete leiding te vervangen door nieuw interim-management. Dat gebeurde een week voor het bankroet.

Over het faillissement zelf zegt de TBP-directie dat er al geruime tijd sprake was van een ernstige terugval in orders en daardoor dalende werkvolumes. Geel heeft daarop bescherming tegen schuldeisers aangevraagd, maar de door de rechtbank vereiste herstructurering bleek in de beschikbare termijn niet mogelijk. Het bankroet heeft geen gevolgen voor de Nederlandse holding en de daartoe behorende ondernemingen in Dirksland, omdat deze ’een volledig zelfstandige juridische, financiële en operationele entiteit‘ vormen. Bovendien hebben ze ’tegenover derden nooit aansprakelijkheid aanvaard of op zich genomen voor schulden en verplichtingen van de andere onderneming‘.

Nu zijn de curatoren aan zet. Op dit moment onderzoeken zij de toekomstmogelijkheden van de fabriek in Geel. Het communiqué meldt dat ze met diverse partijen in gesprek zijn over een (gedeeltelijke) doorstart.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content