Opinie

Taste wheel voor testers

Derk-Jan de Grood
Leestijd: 3 minuten

In mijn vrije tijd ben ik een fanatieke thuis-barista. Een barista is eigenlijk iemand die graag koffiezet, en dat omschrijft mij best goed. Ik heb er erg veel plezier in om de God Shot-espresso te zetten, maak graag een caffè latte voor mijn bezoek en brand zelfs af en toe mijn eigen bonen. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak. Ik geniet van de verschillende smaken die een koffie kan hebben. Afhankelijk van de boon, de zetmethode en de branding kan zelfs een espresso naar citrus, rode bessen of noten smaken.

Bij het proeven maak ik regelmatig gebruik van een taste wheel. Dit is een plaatje waarop alle smaaktonen die koffie kan hebben netjes gegroepeerd staan. Dus de bessen bij de bessen en de chocoladesmaken net naast de noten. Het taste wheel helpt je om smaken te benoemen en te herkennen. Proeven moet je zelf, maar je kunt wel beter onder woorden brengen wat je proeft.

Vanmiddag vroeg ik me ineens af hoe een smakenwiel voor testers eruit zou zien. Dat zijn namelijk ook proevers, maar dan van een applicatie. Hoe verwoorden we eigenlijk onze user experience? Meestal communiceren we die met een lijst van afgevinkte testgevallen of een overzicht van de gevonden fouten. Dat zijn immers duidelijke argumenten om wel of niet live te kunnen gaan met de applicatie. Maar moeten we onszelf niet eens uitdagen om een wat kleurrijker verhaal te vertellen, om ook eens afstand te kunnen nemen van de technische details?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content