Kort nieuws

Tass in handen TSS

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Total Specific Solutions (TSS) neemt Philips Tass volledig over. Daarmee verhuizen 250 specialisten in embedded systemen uit Nederland en België naar een ICT-conglomeraat dat investeert in een waaier bedrijven met als gemeenschappelijke noemer ICT. Oud-Tass-directeur Hans Oerlemans blijft bij Philips. Edwin Manten, voorheen werkzaam bij Imtech ICT, gaat Tass onder TSS-paraplu leiden.

’Wij investeren in spelers die in de top drie van hun eigen segment zitten. In de embedded-softwaremarkt heeft Tass die positie‘, zegt Matthieu van Amerongen van TSS. ’Wij denken dat ze nog potentie hebben om verder te groeien. Van origine is Tass sterk gericht op Philips, maar dat is in beweging.‘ TSS is in handen van Strikwerda Investments van ICT-miljonair Rinse Strikwerda. Deze Fries maakte zijn fortuin (200 miljoen gulden) met de beursgang van automatiseringsbedrijf Tas Groep (met één s) in 1998. Van Amerongen spreekt tegen dat TSS functioneert als een investeringsmaatschappij. ’We zijn een echt ICT-bedrijf, met aandacht voor individuele merken.‘ Andere TSS-dochters zijn Esize (procurement- en HRM-software), KZA (ICT-consultancy) en Test Value (testen van ICT-oplossingen). Er werken in totaal vijfhonderd mensen bij TSS.

Philips bood zijn embedded-softwaredochter in eerste instantie aan zijn embedded-voorkeursleveranciers aan, maar niemand had interesse. Als redenen noemen betrokkenen Tass‘ sterke afhankelijkheid van Philips en de samenstelling van het personeel. ’In feite koop je omzet bij Philips en NXP, daarvan is Tass voor 90 procent afhankelijk‘, zegt een van hen. Ook het forse aandeel Tass-specialisten dat werkt aan embedded systemen voor consumentenelektronica zien softwarehuizen als een grote risicofactor.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content