Kort nieuws

Tanenbaums Minix richt zich tot industrie

Leestijd: 2 minuten

De groep van Andrew Tanenbaum aan de Vrije Universiteit begint na te denken over  toepassing van het opensource Minix 3-OS in embedded systemen. Het besturingssysteem begint stabiel en compleet genoeg te raken en de makers hebben het pakkettensysteem van NetBSD geadopteerd, wat het overzetten van de standaard programmatuur eenvoudiger maakt. Rond het opensource OS heeft zich bovendien een kleine ontwikkelgemeenschap gevormd. De VU zoekt nu naar industriële en academische partners om Minix 3 verder uit te werken voor embedded toepassingen.

Minix 3 is de implementatie van Tanenbaums visie over besturingssystemen met een microkernel, waar hij al zijn hele carrière voor knokt. Volgens Tanenbaum is het Minix 3 wel fundamenteel anders dan zijn academische voorgangers, die vooral voor onderwijsdoeleinden dienden, maar is de naam vanwege de bekendheid behouden. Het systeem is sinds 2005 in ontwikkeling. Het project kreeg onder meer een Europese beurs van 2,5 miljoen euro en diverse kleinere subsidies van bijvoorbeeld de Google Summer of Code.

Het hart van het OS wordt gevormd door een zeer kleine en daardoor voor de programmeur goed behapbare microkernel. Dat is het enige deel dat met kernelspace-rechten draait. De rest van het OS, zoals bestandssysteem, netwerkstack, scheduler en de drivers, draaien als ordinaire gebruikersprocessen. Het isoleren van die processen brengt belangrijke voordelen met zich mee. Een crash in een van de componenten heeft bijvoorbeeld geen invloed op de werking van het OS. In de meeste gevallen zal dit zelfs onopgemerkt voorbijgaan; componenten worden opgestart wanneer daar om gevraagd wordt, dus bij een crash zal er een herstart plaatsvinden. Bovendien is het door de beperkte privileges lastiger voor een hacker om fouten uit te buiten dan bij een ’monolithisch‘ OS. Ook zijn componenten zoals de scheduler eenvoudig te vervangen door bedrijfseigen varianten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content