Kort nieuws

Tanenbaum bedankt Intel, dat Minix ‘populairste os ter wereld’ maakte

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Minix-ontwikkelaar Andrew Tanenbaum bedankt in een open brief Intel-ceo Brian Krzanich voor de integratie van ‘zijn’ besturingssysteem in Intel-processoren. Minix 3 werd eerder dit jaar aangetroffen in Intels nieuwste generatie chips, die zijn voorzien van een onafhankelijk opererende cpu voor beheer op afstand. Dankzij deze Management Engine (ME) is Minix waarschijnlijk het meest gebruikte computer-os ter wereld, schrijft de hoogleraar computersystemen aan de Vrije Universiteit.

De ME is controversieel vanwege potentiële veiligheidsrisico’s. Tanenbaum deelt die kritiek, maar heeft er geen bezwaar tegen dat Intel zijn software heeft gebruikt. Juist om de aantrekkelijkheid van Minix voor bedrijven te vergroten, werd het in 2000 onder de Berkeley-licentie vrijgegeven, benadrukt Tanenbaum. Een berichtje van Intel over het gebruik had hij echter op prijs gesteld, al had hij een vermoeden toen Intel-engineers enkele jaren geleden bij hem aanklopten met vragen over Minix.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content