Analyse

Taboe op selectief industriebeleid wankelt

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

Onder de ogen van het Innovatieplatform boette de Nederlandse kenniseconomie alleen maar aan kracht in. Het adviesorgaan bracht met zijn laatste adem het eigen falen onder de aandacht, maar maakt zich met een controversieel voorstel mogelijk alsnog onsterfelijk.

Innovatie, kennis, onderwijs, het zijn geen thema‘s die het afgelopen decennium hoog op de maatschappelijke en politieke agenda hebben gestaan. Zeven jaar Innovatieplatform heeft daar weinig aan veranderd. Als het weer een rapport klaar had, mocht het blij zijn als dat het economiekatern van een regionaal dagblad en een paar websites haalde, terwijl de pennenvruchten van het adviesorgaan inhoudelijk best goed waren.

Nu het slecht gaat met de economie liggen de zaken anders. Opeens zijn innovatie, kennis en onderwijs weer belangrijk. Alarmerend achterblijvende kennisinvesteringen en dalende posities op ranglijsten trekken eindelijk de aandacht, en de laatste publicatie van het Innovatieplatform, dat met de val van het kabinet-Balkenende IV formeel ophoudt te bestaan, werd in landelijke media breed uitgemeten. Er was een crisis voor nodig om Nederland te laten luisteren naar het Innovatieplatform.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content