Technieuws

Synthetisch magnetisme verbetert glasvezelcommunicatie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Stanford-onderzoekers hebben een constructie ontwikkeld die voorkomt dat fotonen rechtsomkeert kunnen maken. Zij creëerden wat zij noemen een synthetisch magnetisch veld in een fotonisch kristal, waarmee zij de baan van fotonen konden manipuleren op een manier die vergelijkbaar is met de reactie van elektronen op een magnetisch veld. Omdat het de lichtdeeltjes onmogelijk wordt gemaakt om te keren, kan de vondst verstrooiing in glasvezelfibers verhinderen. Deze backscatter is een belangrijke oorzaak van storingen en ruis in optische communicatie.

Het fotonische kristal in kwestie werd vervaardigd door een roosterpatroon van holtes in silicium te boren. Als daar een elektrische stroom doorheen loopt, ontstaat er een veld waar fotonen op reageren. Samen met de snelheid waarmee de fotonen het kristal betreden, konden de onderzoekers vrijwel complete controle uitoefenen over de route die de deeltjes afleggen. ’Dit is een fundamenteel nieuwe manier om de baan licht te manipuleren. Een dergelijk niveau van controle is ongekend‘, zegt hoogleraar Elektrotechnisch Shanhui Fan van Stanford.

Volledige controle over de baan betekent dat het fotonen onmogelijk gemaakt kan worden om te keren. In een glasvezel gebeurt dat nogal eens, omdat het binnenste oppervlak van fiber optisch gezien niet glad is. Fotonen verstrooien dan ook alle kanten op, hetgeen de signaalkwaliteit niet ten goede komt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content