Kort nieuws

Surveillancesysteem Thales wint HTS Action Award

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Pim van Wensveen van Thales Nederland heeft de High-Tech Systems Action Award 2009 in de wacht gesleept. Hij wint de prijs van het High-Tech Systems Platform (HTSP) voor het Gatekeeper-surveillancesysteem, waarvan hij de geestelijk vader is. De jury, bestaande uit directeuren van hightechbedrijven, kent hem de onderscheiding toe omdat het Hengelose systeem technologische innovatie koppelt aan verkoopsucces – de Koninklijke Marine installeert Gatekeepers op twee fregatten in de vaart en vier nieuw te bouwen patrouilleschepen. Daarbij wist Van Wensveen het project op overtuigende manier te presenteren tijdens de beurs en conferentie Hightech Mechatronica 2009, gisteren in het Evoluon in Eindhoven.

De Gatekeeper speurt zijn directe omgeving af naar mogelijke dreigingen, zoals kleine bootjes en mijnen. De poortwachter gebruikt daarbij ogen die zijn opgebouwd uit commerciële HD-tv-camera‘s en infraroodsensoren. Elk oog kan zo‘n vijf kilometer ver kijken in een horizontale hoek van 120 graden. Het systeem naait de afzonderlijke blikvelden naadloos aaneen tot 360 graden rondzicht. Het idee hiervoor kreeg Van Wensveen al in 1998. ’Aanvankelijk was er intern weinig geloof dat we het konden maken en dat er echt behoefte aan was‘, vertelt hij. ’Tegen de stroom in heb ik de ontwikkeling toen aangeslingerd via stage- en afstudeerprojecten. Langzaam zag ik het systeem groeien en de houding in de organisatie veranderen. De definitieve erkenning volgde vijf jaar later, toen de marine aangaf de Gatekeeper te willen hebben.‘

De High-Tech Systems Action Award is een prijs voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt met het vergroten van de omzet en marktpositie van de Nederlandse hightechsysteemindustrie. De award is geen geldprijs, maar een erkenning van branchegenoten voor een uitzonderlijke prestatie. Het doel is om voor elkaar en voor het publiek zichtbaar te maken dat binnen de hightechindustrie uitzonderlijke prestaties worden verricht. Het is de derde keer dat het HTSP de High-Tech Systems Action Award uitreikt. De afgelopen twee jaar ging de winst telkens net aan de neus van Thales voorbij. Drie keer is scheepsrecht.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content