Kort nieuws

Superzuinige UWB-radar Holst detecteert minimale bewegingen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op de International Solid-State Circuits Conference presenteert Imec Nederland een 8 GHz Ultrawideband-radartransceiver die menselijke ademhaling, hartslag en andere piepkleine bewegingen kan detecteren tot op vijftien meter afstand. De binnen Holst Centre ontwikkelde ontvanger verbruikt minder dan een milliwatt en is daarmee honderd keer zuiniger dan vergelijkbare oplossingen. Dit maakt de radar bij uitstek geschikt voor goedkope batterijgevoede toepassingen die aanwezigheid detecteren of mensen tellen in ziekenhuizen, kantoren en fabrieken.

De nieuwe transceiver voldoet aan de Europese Etsi- en Amerikaanse FCC-stralingsnormen voor het UWB-frequentiebereik. De maximale vermogensdichtheid van -41 dBm/MHz ligt ruim onder het ruisniveau van mainstream commerciële systemen, zodat de ontvanger veilig te gebruiken is om 24/7 mensen te detecteren zonder gezondheidsrisico’s. Het bereik van vijftien meter is volgens Imec NL een record voor UWB-radars. De chip is ontworpen in standaard 40 nm cmos en heeft een diegrootte van 1,8 mm2.

‘Deze 8 GHz transceiver bouwt voort op ons eerdere pionierswerk in [low-cost en low-power radar op basis van standaard cmos-technologie](https://bits-chips.nl/artikel/een-ultrakleine-zuinige-en-goedkope-radar-dankzij-chiptechnologie’, zegt Barend van Liempd, programmamanager bij Imec NL. ‘Met onze 140 GHz radar kunnen we levenstekens monitoren van autobestuurders en ziekenhuispatiënten en voor onze 79 GHz fasegemoduleerde digitale radar voorzien we onder meer toepassing in autonome voertuigen. Samen met onze geavanceerde sensorfusiealgoritmes openen deze chips de deur naar nieuwe oplossingen voor remote sensing in domeinen als automotive, mens-machine-interactie en slimme gebouwen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content