Superstromen opgewekt in extreem zuiver grafeen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van de Stichting Fom, de TU Delft en de Universiteit Leiden zijn er in geslaagd grafeen ballistisch te maken: ze hebben het materiaal met zo weinig verontreinigingen geproduceerd dat elektronen niet verstrooid worden. Daardoor krijgt het materiaal een verwaarloosbare weerstand, vergelijkbaar met (alhoewel fundamenteel anders dan) supergeleiding.

De onderzoekers waren hierop uit om superstromen te kunnen bestuderen; elektrische stromen die lopen zonder een spanning aan te leggen. Deze stromen ontstaan spontaan wanneer het ballistisch grafeen in contact wordt gebracht met een supergeleider, in dit geval molybdeenrenium (MoRe).

Het is echter geen sinecure om grafeen zo zuiver te maken dat het zich ballistisch gedraagt. Doordat het materiaal slechts atoom dik is, is het extreem gevoelig voor zijn omgeving en pikt het tijdens typische nanofabricageprocessen makkelijk vervuilingen op. Om dit te voorkomen, pakten de onderzoekers het grafeen in tussen twee dunne laagjes boornitride, een isolator die perfect glad is.

Daarna konden ze de sandwich laagjes in de gewenste vorm snijden en inbedden in een structuur van MoRe, zodat het snijvlak van het grafeen in contact kwam te staan met de supergeleider. De superstromen die nu in het grafeen ontstaan, weerkaatsen tegen deze MoRe-randen. En net zoals er bij licht interferentiepatronen ontstaan wanneer het tegen een spiegel weerkaatst, namen de onderzoekers dit verschijnsel waar in de superstromen.