Technieuws

Supercondensator in silicium gerealiseerd

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Vanderbilt University zijn erin geslaagd een uitstekende supercondensator te maken op basis van silicium. Een opmerkelijke prestatie, want de bekende halfgeleider wordt vanwege zijn incompatibiliteit met elektrolyten gewoonlijk vermeden in dit toepassingsgebied. ’Als je experts zou voorstellen een supercondensator van silicium te maken, zouden ze het een idioot idee vinden‘, zegt Vanderbilt-onderzoeker Cary Pint. ’Maar wij hebben een eenvoudige manier gevonden om het voor elkaar te krijgen.‘

De truc is een laagje grafeen, dat het silicium beschermt tegen ongewenste reacties en tevens bijdraagt aan de prestaties van de supercondensator. Poreus silicium blijkt zich gemakkelijk te laten coaten door een paar moleculaire lagen van het bekende koolstofmolecuul. Het hybride materiaal presteert wat energieopslag veel beter dan de individuele ingrediënten, en ook aanzienlijk beter dan commercieel verkrijgbare materialen.

De onderzoekers denken dat hun vondst kansen biedt energieopslagsystemen te integreren in silicium toepassingen. Met name voor zonnecellen is dat interessant: de supercondensatoren zouden overtollige energie kunnen opslaan voor als de vraag naar energie piekt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content