Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) start een proef om de innovatieve zonnecollectoren van Suncycle te testen in de agrarische sector. Het project Agro Solar Realisatie (Asore) installeert komend jaar vijfhonderd vierkante meter aan panelen op het dak van een varkensbedrijf in de gemeente Deurne. Totale kosten zijn 530 duizend euro. Hiervan komt 180 duizend euro uit de zak van Suncycle; de projectpartners leggen de rest bij. Naast het SRE en de gemeente Deurne zijn dit het samenwerkingsverband van varkensboeren De Hoeve, de provincie Noord-Brabant, de Stuurgroep Landbouwinnovatie Brabant (LIB) en TNO. Als de pilot naar tevredenheid verloopt, volgt er in 2012 en 2013 nog eens honderdduizend vierkante meter.
De Suncycle-panelen zijn anderhalf bij twee meter groot en bestaan uit twaalf ronde collectoren, die elke minuut een halve graad verder draaien om zich aan te passen aan de stand van de zon. Een zo‘n collector is weer opgebouwd uit een zogeheten Fresnel-lens en een tamelijk platte parabolische spiegel, beide vijftig centimeter in doorsnee. De lens, die van boven glad is en van onderen geribbeld, leidt het licht op de spiegel, die het concentreert op een brandpunt. Precies daar zit een III-V-zonnecel van slechts één bij één centimeter.
De wereldwijd gepatenteerde technologie van Suncycle kenmerkt zich door een hoog rendement: de III-V-cel overtreft de vijftien procent van gewoon silicium nu al ruimschoots en het verschil wordt naar verwachting alleen maar groter. De combinatie met het geconcentreerde licht maakt dat het oppervlak van slechts twaalf vierkante centimeter het werk kan verzetten van een veel groter ’gewoon‘ zonnepaneel. Bovendien is de Suncycle-oplossing in principe een stuk goedkoper, doordat het dure halfgeleidermateriaal voor het grootste deel is vervangen door goedkope materialen als aluminium, glas en kunststof.