Technieuws

Succesvolle implantatie retinaprothese

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Zwitserse Intelligent Medical Implants heeft met succes een optisch implantaat ingebracht in een oog van twee blinde patiënten. Het Learning Retinal Implant-systeem moet hun weer een rudimentair zicht geven. De patiënt draagt een bril met camera. Deze stuurt de beelden via een kabeltje naar de Pocket Processor, een draagbaar apparaat dat de gegevens op een vergelijkbare manier verwerkt als de retina. Na bewerking gaan de signalen terug naar de bril, die ze draadloos naar een implantaat op het netvlies van de patiënt zendt. Dit implantaat stimuleert de zenuwcellen in het oog, waardoor de hersenen een beeld vormen. Voorwaarde is wel dat deze zenuwcellen nog intact zijn.

De Pocket Processor bevat een digitale signaalverwerker en software om de werking aan te passen. Met terugkoppeling van de gebruiker kan het systeem zich daardoor aanpassen aan de specifieke situatie van de patiënt. Er zijn al eerder succesvolle proeven gedaan met implanteerbare netvliesstimulators, maar de resolutie hiervan bleef tot nu toe beperkt tot zestien elektroden. Daardoor kan de patiënt niet meer dan zestien ’pixels‘ waarnemen. Het nieuwe implantaat van IMI bevat vijftig elektroden. De Universiteit van Hamburg gaat de werking ervan de komende maanden evalueren. Proeven voor een versie met 231 elektroden staan voor later dit jaar gepland. ’Ons eerste-generatie-implantaat is al meer dan drie keer zo krachtig als de concurrentie‘, vertelt IMI-directeur Stephan Rietiker. ’We zijn nu wereldleider in de race om het eerste commercieel beschikbare kunstmatige-visie-implantaat te ontwikkelen.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content