‘Sub-40-nanometerprocessen bij TSMC uitverkocht’

Reading time: 1 minute

Author:

De meest geavanceerde fabrieken van TSMC zitten dit kwartaal propvol, meldt de doorgaans goed ingevoerde Taiwanese website Digitimes. Fabless en fablite klanten van de foundry zouden hun orderniveau voor sub-40-nanometerchips hebben opgeschroefd, nadat de vraag vanuit eindmarkten is toegenomen. Trekkers, als altijd, zijn de smartphones en tablets, maar er zijn ook tekenen dat de pc-industrie en andere consumentelektronica weer voorraden opbouwen.

Analist Malcolm Penn van Future Horizons ziet in het bericht een teken dat de chipmarkt dit kwartaal uit de downturn klimt die afgelopen zomer inzette. ’TSMC‘s eerste kwartaal is het tweede van de rest. Als TSMC een sterk eerste kwartaal heeft, dan mag de rest groei in het tweede verwachten‘, aldus Penn tegenover Electronics Weekly.

Dat de chipmarkt in het slop zit, werd nog maar eens bevestigd door cijfers van de Distributors‘ and Manufacturers‘ Association of Semiconductor Specialists (DMass). In een trend die nauwgezet de rest van de wereld volgde, daalde de chipverkopen met 9,1 procent in het afsluitende kwartaal van 2011.