Kort nieuws

STW verstrekt leningen aan acht universitaire spin-offs

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

STW heeft acht Take-Off-leningen verstrekt van maximaal 250 duizend euro aan wetenschappelijke start-ups. Daarnaast krijgen 31 wetenschappers een subsidie van maximaal 40 duizend euro om een haalbaarheidsstudie naar het valoriseren van een uitvinding uit te voeren. Take-Off is de vorig jaar aangekondigde opvolger van de valorisation grant. De bedragen zijn hierbij verhoogd, en de fase-2-grant is omgezet van een subsidie in een rentedragende lening.

In Nijmegen krijgt Solarswing Energy een lening voor de verdere ontwikkeling van zijn energieopwekkende zonwering. De zonwering laat alleen diffuus licht door en zet het directe zonlicht om in elektriciteit, terwijl de warmte opgevangen wordt voor de klimaatbeheersing van het gebouw. Het bedrijf verwacht in juli een werkend prototype gereed te hebben voor buitentesten.

Ook Nerdalize, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt aan energie-efficiëntie, zij het op een heel andere manier. Het bedrijf wil de krachtige computers die nu in rekencentra staan en daar met veel energie gekoeld worden, distribueren over woningen om ze daar als verwarming in te zetten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content