Technieuws

Stukje van Galileo operationeel

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie heeft een onderdeel van het Galileo-navigatiesysteem officieel in werking gesteld, de European Geostationary Navigation Overlay Service (Egnos). Dit onderdeel werkt als ondersteunende dienst los van de daadwerkelijke plaatsbepaling via de Galileo-satellieten. Het systeem verbetert in Europa de nauwkeurigheid van GPS, het Russische Glonass en straks ook Galileo. De uitrol van dit satellietnetwerk kampt met ernstige vertragingen en budgetoverschrijdingen.

Egnos werkt door informatie over de nauwkeurigheid van de satellietsignalen naar navigatieapparatuur te verzenden. Er staan zo‘n veertig grondstations verspreid over Europa om deze data te bepalen. Via drie geostationaire satellieten verzenden ze de gegevens.

Egnos wordt sinds 2005 uitgerold en is sinds die tijd al min of meer operationeel. Veel navigatieapparatuur kon er al mee overweg. Dankzij de gratis service kan de GPS-nauwkeurigheid verbeteren van zo‘n tien naar ongeveer twee meter. De VS en Japan kennen soortgelijke systemen. Het beheer is in handen van de Europese Commissie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content