Studies worden eenvoudiger online vergelijkbaar

Author:

Reading time: 1 minute

Universiteiten, hogescholen en studentenbonden hebben een overeenkomst bereikt over het online beschikbaar maken van studiekeuze-informatie. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs dreigde eerder met wettelijke maatregelen als dit niet onderling geregeld werd, maar ziet daar nu van af.

Met de maatregel moet het voor studenten en potentiële studenten makkelijker worden om geïnformeerde keuzes te maken over hun opleiding. Niet alle onderwijsinstellingen stonden te springen om het vrijgeven van deze informatie. Op dit moment is een gedeelte van deze data als beschikbaar via de website www.studiekeuze123.nl. De informatie komt van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie voor Consument en Expert (Choice), dat gegevens over de verschillende opleidingen in Nederland verzamelt. Op de website zijn onder meer het oordeel van studenten en docenten, het kameraanbod en de arbeidsmarkt voor verschillende opleidingen te vergelijken. Choice zal nu meer informatie beschikbaar maken zoals het aantal docenten per opleiding. Bovendien komen er gegevens bij waaronder de talenkennis van docenten en het oordeel van werkgevers over de opleidingen.

Verder komt er een onafhankelijk panel om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen. De Hbo-raad, universiteitenvereniging VSNU, de vereniging van erkende particuliere onderwijsinstellingen Paepon en de studentenbonden gaan de plannen samen verder uitwerken.