Kort nieuws

Studenten zien zichzelf vaker als ondernemer

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Studenten zien zichzelf meer als ondernemer dan drie jaar geleden, blijkt uit een onderzoek van het ministerie van OCW. Onderwijsinstellingen besteden mondjesmaat meer aandacht aan ondernemerschap. De trends gelden voor zowel het wetenschappelijk onderwijs als het hbo en mbo. Volgens de Kamerbrief van staatssecretaris Van Bijsterveldt is de toename te danken aan het Actieprogramma Onderwijs en Ondernemen van EZ, LNV en OCW.

Zestig procent van de studenten zegt zichzelf als tamelijk tot zeer ondernemend te zien, zeven procentpunten meer dan in 2007. 62 procent van de studenten geeft aan dat ondernemerschap een tamelijk tot zeer belangrijk deel van de beroepswens is. Dat is twee keer zo veel als drie jaar terug. 23 procent zegt ook daadwerkelijk ondernemer te willen worden, tegen 13 procent in 2007.

Volgens het onderzoek heeft 32 procent van de onderwijsinstellingen ondernemerschap opgenomen in hun missie of visie, tegen 29 procent in 2007. 22 procent heeft ondernemerschap ook opgenomen in het curriculum. Dat is vier procentpunten meer dan in 2007. Het geldt het sterkste bij mbo, hbo en wo: 80 procent van de instellingen organiseert activiteiten specifiek gericht op ondernemerschap. Hoe hoger de opleiding, hoe meer het bestuur betrokken is bij de ondernemersactiviteiten, concludeert het onderzoek. Het wo scoort het beste voor wat betreft voorzieningen omtrent ondernemerschap. In het hbo komt het initiatief vooral van de docenten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content