Academica

Studenten willen één onderwijsautoriteit

Karlijn Raats
Leestijd: 1 minuut

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie-organisatie, IB-Groep en de Onderwijsinspectie werken niet efficiënt genoeg. Zij moeten onder één paraplu komen, een Hoger Onderwijs Autoriteit (HOA). Ook kent het hoger onderwijs teveel beperkende en bureaucratische regels waardoor studenten niet tot het maximum van hun kunnen worden opgeleid. Nederland moet afstappen van de smalle opleidingen en het onderwijs breder inrichten in ’graden‘, waarin meerdere opleidingen worden samengevoegd. Dit schrijft het Interstedelijk Studentenoverleg (Iso) in een advies aan onderwijsminister Plasterk.

Een graad is een samenhangend geheel van onderwijsdisciplines waarvoor dezelfde titel aan de afgestudeerde wordt verleend, vandaar de titel van het advies ’Zuiver op de graad‘. In het hbo wordt het vakgebied al toegevoegd aan de titel. Iso wil dit doortrekken naar het wetenschappelijk onderwijs. De graad krijgt de bevoegdheid om te differentiëren en zo alle studenten onderwijs op maat te bieden. De nadruk verschuift hierbij van ’past de student wel bij deze opleiding?‘, naar ’past deze opleiding bij de student?‘ De HOA kan de graden op de vingers tikken bij klachten door studenten of collegegeld terugeisen als een student echt slecht onderwijs heeft gekregen. Iso-voorzitter Sebastiaan den Bak: ’Dat is wel het minste wat de student mag verwachten.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content