Nieuws

Strukton en Emdes laten Rotterdamse trams praten met haltes

Nieke Roos
Leestijd: 4 minuten

Langs een aantal tramlijnen in Rotterdam staan sinds kort intelligente haltes die dynamische reisinformatie (DRI) geven. Strukton Systems uit Hengelo heeft de palen geïnstalleerd in opdracht van vervoerder RET. Het Eindhovense ingenieursbureau Emdes Dedicated Electronics & Software heeft de embedded elektronica ontwikkeld. De Rotterdamse trams bepalen met GPS hun positie en sturen deze via korteafstandsradio naar de dichtstbijzijnde halte. Aan de hand van de opgeslagen dienstregeling berekent de ingebedde Linux-computer hoe lang het nog duurt voordat ze daar aankomen. Die tijd gaat vervolgens voor weergave naar het display aan de paal. Als een tram te laat is, geeft de elektronica dit via GPRS door aan de centrale DRI-server, die de vertraging ten slotte (weer via GPRS) doorspeelt aan de volgende haltes op de route.

Drie jaar geleden plaatste Strukton als pilot vijfendertig intelligente haltepalen met standaard elektronica. De proef beviel zo goed dat RET begin 2004 het groene licht gaf om 118 andere haltes in Barendrecht, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen uit te rusten met DRI-functionaliteit. Om de serieproductie kostenefficiënter te maken, gaf Strukton aan Emdes de opdracht om maathardware te ontwikkelen.

Reizigers die in Rotterdam op de tram staan te wachten, kunnen sinds kort zien hoe lang het nog duurt voordat die arriveert. In opdracht van vervoerder RET heeft Strukton Systems uit Hengelo langs een aantal routes intelligente haltepalen geïnstalleerd die dynamische reisinformatie (DRI) laten zien. Het Eindhovense ingenieursbureau Emdes Dedicated Electronics & Software heeft de embedded elektronica ontwikkeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content