Kort nieuws

Structureel Belgisch ingenieurstekort blijft stijgen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het tekort aan gekwalificeerde ingenieurs in België stijgt, terwijl het aantal ingenieurstudenten daalt. Dat blijkt uit een onderzoek dat USG Innotiv uitvoerde bij meer dan tweeduizend studenten, professionals in engineering en bedrijven. Op dit moment staan er in België meer dan vijfduizend vacatures voor ingenieurs open terwijl er jaarlijks ongeveer tweeduizend afstuderen. Dat betekent een structureel tekort van zo‘n drieduizend ingenieurs. Bovendien neemt het aantal inschrijvingen voor ingenieurstudies aan universiteiten en hogescholen nog af, aldus USG Innotiv.

’Mogelijke alternatieven als pro-actief aanwerven op basis van competenties, stageplaatsen of het aantrekken van buitenlandse ingenieurs worden weinig tot niet benut‘, zegt Saskia Kinds, algemeen directeur van USG Innotiv. ’Een tekort aan instroom van afgestudeerden en het groot aantal oudere werknemers dat de komende jaren de arbeidsmarkt gaat verlaten, zal ons als organisaties echter dwingen om creatiever na te denken over het inzetten van talenten.‘

Uit het onderzoek van USG Innotiv blijkt verder dat de helft van de laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs geen idee heeft wat een ingenieur doet of wat de studie inhoudt. Wel gelooft een derde dat ingenieur een boeiende job is. Slechts 16 procent van de ingenieurs vrouw.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content