Nieuws

Strategie, positie en management Besi ter discussie

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de koers van BE Semiconductor Industries. Het Duivense bedrijf stemde hiermee in, nadat de aandeelhouders Blikkenburg, Darlin en Velocity Capital tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering scherpe kritiek hadden geuit op het bedrijf. Aanleiding zijn de teleurstellende resultaten over 2007.

De drie aandeelhouders wijzen erop dat Besi de afgelopen tien jaar geen aandeelhouderswaarde heeft opgeleverd. De motie waarin ze vroegen om een onderzoek werd unaniem gesteund. Ook het management staat ter discussie. ’We willen drie zaken weten‘, verklaart Maarten Hartog, directeur van Darlins beheermaatschappij Teslin. ’Is de strategie van Besi juist? Wat is zijn positie in de markt en is de invulling van de top juist?‘ Blikkenburg, Darlin en Velocity Capital hebben gezamenlijk 13,74 procent stemrecht en ongeveer 14,7 procent van het kapitaal.

Besi werkt al enkele jaren aan een reorganisatie van zijn productie en zijn R&D. Het bedrijf verplaatste zijn onderdelenfabricage naar Azië in reactie op Aziatische concurrenten die machines aanboden voor weggeefprijzen. De machinebouwer heeft hardnekkige problemen in onderzoek en ontwikkeling. Dochters Fico en Meco hielden lange tijd hun eigen R&D in de lucht, zonder van elkaars kennis te profiteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content