Redactioneel

Story

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Bits&Chips is de Story van de hightechindustrie. Zo kenmerken velen van u dit magazine. Zelf zien we ons graag als serieus nieuws- en opinieblad voor de technische IT. Met een journalistieke insteek, dat wel. Laat ik de vergelijking met het eerste echte Nederlandse roddelblad als een compliment beschouwen. Als teken dat professionals van laag tot hoog Bits&Chips vaak, veel en gretig lezen. Ik wil me niet identificeren met de beroepsstiel van Hummie van der Tonnekreek, maar blijkbaar komt u de laatste roddels uit de maakindustrie tegen in onze kolommen – en niet ergens anders.

De nieuwste wetenswaardigheden nemen we alleen op in ons blad als daar een goede reden voor is. Het nieuws over het stopzetten van een videobewakingsproject bij Bosch bereikte ons bijvoorbeeld in de wandelgangen. We trokken het bericht na bij verschillende partijen en het werd vervolgens ook door Bosch zelf bevestigd. Pas daarna ging het ter perse. We doen dat met open vizier, vanuit een journalistiek perspectief. Mijn redacteuren hebben de opdracht om in heikele zaken goed speurwerk te verrichten, bij controversiële kwesties hoor en wederhoor toe te passen, en nog een paar van dat soort uitgangspunten. Een professionele markt verdient een professioneel vakblad. Kritisch en degelijk.

Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik hierin zelf tekort ben geschoten. Wat is er gebeurd? Afgelopen juni schreef ik over een presentatie die ik gaf aan studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ik hekelde in die column de persdienst van ASML, omdat die had geweigerd een video met het principe van de Twinscan-stepper ter beschikking te stellen. Toen ik de dag daarna mijn beklag deed bij een bekende ASML-medewerker, gaf die me prompt de animatie op een USB-stick en die heb ik vervolgens aan mijn gehoor laten zien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content