Stork zet onderdelen in etalage

Reading time: 2 minutes

Author:

Stork gaat de bedrijfsonderdelen Prints en Worksphere afstoten. Over de verkoop van kantooronderhouder Stork Worksphere is de technische dienstverlener al in gesprek met een overnamekandidaat. Eind van de zomer verwacht het bedrijf uit Naarden ook zijn divisie voor textieldrukmachines van de hand te kunnen doen. Namen heeft Stork nog niet vrijgegeven.

Stork maakte de reorganisatieplannen bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf deed het afgelopen jaar goede zaken. De netto-omzet steeg met ruim 5 procent van 1,73 miljard euro in 2004 naar 1,82 miljard euro in 2005. Het nettoresultaat nam zelfs met meer dan een kwart toe: 93 miljoen euro afgelopen jaar tegen 74 miljoen euro in 2004. Ook de orderportefeuille van de dienstverlener groeide flink. Zat er in 2004 nog voor 893 miljoen euro aan opdrachten in, afgelopen jaar kon het bedrijf 977 miljoen euro aan orders bijschrijven.

’Stork realiseerde in 2005 een recordwinst‘, zegt topman Sjoerd Vollebregt. ’Om meer focus aan te brengen, zullen wij het portfolio in 2006 verder stroomlijnen. Aerospace, Food Systems en Technical Services vormen dan de kern van het bedrijf. Alle drie hebben een duidelijk potentieel voor een gestage maar gedisciplineerde groei.‘ Stork wil deze drie pijlers uitbouwen via autonome groei en acquisities.

Bij Prints werken wereldwijd zo‘n 1600 mensen, van wie ongeveer de helft in Nederland. De textielindustrie verschuift in razende vaart naar Azië. Het vraagt een stevige investering om die marktdynamiek te volgen. Stork ziet in een verkoop de beste oplossing. ’Aangezien we al 43 jaar onder het Stork-logo opereren, was het wel even een verwerkingsproces‘, aldus Prints-president Dick Joustra in Het Financieele Dagblad. ’De mondiale grafische markt van systemen voor het bedrukken van etiketten en verpakkingen kent een autonome groei. Als we daar substantieel willen doorbreken, zijn op den duur verdere allianties en overnames nodig. Je praat over investeringen van meer dan 10 miljoen euro.‘ Joustra sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen.

Worksphere vormt bijna een kwart van de businessunit Stork Technical Services. Het onderdeel is volledig in Nederland gehuisvest en heeft ongeveer 1500 medewerkers op de loonlijst staan. De divisie opereert in de service- en onderhoudsmarkt voor technische installaties in gebouwen. Die bedrijfstak heeft het echter al lange tijd moeilijk. Bovendien is het ’non-core‘ voor Stork, aldus Vollebregt.