‘Stopzetting Europractice desastreus voor Europese ic-industrie’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Europese Commissie dreigt in 2018 de stekker uit het Europractice-programma te trekken. Europractice biedt de mogelijkheid om op kleine schaal proefexemplaren van chips te ontwerpen en te fabriceren. De dienst is essentieel voor Europese universiteiten die zich bezighouden met ic-onderzoek en -onderwijs. Stopzetting heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor hen, maar voor de hele Europese chipindustrie. Dat stellen de hoogleraren Peter Baltus van de TUE, Kofi Makinwa van de TU Delft en Bram Nauta van de UT in een brandbrief aan de Nederlandse politiek.

‘Elk jaar worden meer dan vijfhonderd nieuwe ontwerpen van universiteiten uit heel Europa gefabriceerd via Europractice’, schrijven Baltus, Makinwa en Nauta. ‘Alleen al in onze drie onderzoeksgroepen in Nederland hebben de prototypes van Europractice geleid tot honderden publicaties. Omdat dergelijke publicaties gebaseerd moeten zijn op metingen van echte prototypes en niet alleen simulaties, zouden ze zonder Europractice onmogelijk zijn geweest. Samen dragen deze ontwerpen bij aan de wereldwijde reputatie van Europa als center of excellence voor ic-ontwerp, ondanks de toenemende concurrentie vanuit Azië. Beëindiging van de EU-steun zal de Europese concurrentiepositie in deze cruciale sector sterk verzwakken.’

Onzekerheid

Het maken van chips kost enkele miljoenen per productiegang, of het nu om een enkel exemplaar gaat of om grote series. Verschillende ic-prototypes fabriceren in één run levert een aanzienlijke kostenbesparing op, maar dat vereist wel afstemming en coördinatie. Precies die rol speelt Europractice sinds 1995 (sinds 1989 als we voorganger Eurochip meerekenen). Dankzij de service hebben Europese universiteiten een hele generatie van analoge ontwerpers kunnen opleiden voor de Europese chipindustrie en de basis kunnen leggen voor talloze commerciële toepassingen.

Programmaleiders Imec en Fraunhofer moeten elke twee jaar opnieuw financiering aanvragen. Elke twee jaar is er dus grote onzekerheid over het voortbestaan van de service. De EC heeft hun verzoek steeds gehonoreerd, maar nu ineens niet meer. En dat terwijl de call expliciet als doel vermeldde om geavanceerd ontwerp en geavanceerde productie toegankelijk te maken voor academische instellingen, onderzoeksinstituten en mkb’ers, ‘inclusief Europractice-achtige initiatieven’.

Kamervragen

Door Europractice te schrappen, bespaart de EU jaarlijks 1,9 miljoen euro. Andere manieren om prototypes te fabriceren, zullen echter veel duurder uitpakken, denken de opstellers van de brandbrief. Zij voorzien exorbitante financieringsverzoeken voor alternatieven. Meer nog vrezen ze voor het einde van verificatie van ideeën uit Europese onderzoeksprojecten.

Met hun brief willen Baltus, Makinwa en Nauta de Nederlandse politiek in beweging krijgen. Eppo Bruins, voormalig directeur van STW en nu Tweede Kamerlid voor de Christenunie, heeft kamervragen gesteld aan minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Parallel zijn Imec en Fraunhofer een Europabrede lobby gestart voor het behoud van Europractice.