Kort nieuws

Stopzetten kilometerheffing strop voor NXP

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Alle aanbestedingen rond de kilometerheffing worden stilgelegd, nu de Tweede Kamer het dossier controversieel heeft verklaard en het kabinet er dus niet mee verder kan. Dat is slecht nieuws voor onder meer NXP en Siemens Nederland, die zo goed als zeker een flinke order van de overheid zouden krijgen. Die kans lijkt echt verkeken te zijn: belangrijke kanshebbers voor een nieuw kabinet zien niks in het systeem. De PVV en VVD waren al tegen, het CDA veranderde gisteren plots van standpunt en de PvdA twijfelt nog.

Naast de openbare aanbestedingen missen de technologiebedrijven ook nog eens de kans om via de vrije markt aan het project mee te doen. Het ministerie ging uit van een traject via de vrije markt en daarnaast een traject via een aanbesteding, zodat de technologie gegarandeerd geleverd zou kunnen worden. In dit ’garantiespoor‘ waren Accenture, Alcatel-Lucent Nederland, Bosch, Cap Gemini, Hewlett Packard Nederland, IBM, T-Systems Nederland, Efkon en Kapsch uit Duitsland, het Noorse Q-Free, en een consortium van TNO, TRL Limited en Tüv Rheinland Intertraffic in de laatste ronde.

Demissionair minister Eurlings zegt nu dat de projectorganisatie geheel wordt afgebouwd en de voorbereiding van invoering wordt stilgelegd. Volgens Financieel Dagblad kost dat zo‘n 25 miljoen euro, waarvan een groot deel in compensatie van de bedrijven gaat zitten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content