Sterke stijging vrouwelijke bètascholieren door natuurkunde-eis bij geneeskunde


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Havo- en vwo-leerlingen kiezen vaker voor het profiel Natuur en Techniek, blijkt uit een steekproef onder achtduizend leerlingen. Dat werd bekend tijdens een bijeenkomst van het Platform Bèta Techniek. Het slechte nieuws is dat dit geen bewuste keuze is, maar een bijverschijnsel van de strengere toelatingseisen bij de studie geneeskunde. Daar is tegenwoordig ook het keuzevak natuurkunde voor verplicht. Veel scholen stellen daarvoor weer de zwaardere wiskundevariant als eis. Scholieren die het profiel Natuur en Gezondheid volgen, kiezen dus vaak ook het profiel Natuur en Techniek.

Het gevolg is dat tegenwoordig een derde van de havojongens het N&T-profiel volgt, tegen twintig procent vóór de nieuwe regeling. Bij het vwo stijgt het aandeel van een derde naar de helft. Wat betreft de vrouwelijke scholieren mogen beleidsmakers zich helemaal in de handen wrijven. Twaalf procent van de vrouwelijke havoscholieren volgt tegenwoordig een N&T-profiel, tegen drie procent vóór de nieuwe regeling. Bij het vwo stijgt dit aandeel van zeven naar vijfendertig procent.

Wat de gevolgen zijn voor de vervolgopleidingen, is echter bij lange na nog niet bekend. Ook kan de komende jaren blijken dat scholieren deze keuzevakken en masse laten vallen, waarschuwt onderzoeker Annemarie van Langen.