Startupdelta: ‘Nederland dreigt revolutie in ai te missen’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Ai-startups zitten in Nederland in de lift, maar vergeleken met het buitenland gaat de groei niet hard genoeg, stelt Startupdelta. Afgelopen jaar is voor 102 miljoen euro werd geïnvesteerd in Nederlandse ai-startups, becijferde de startup-aanjager. Dat blijft ver achter bij de 1,2 miljard voor het Verenigde Koninkrijk, de 348 miljoen voor Frankrijk en de 243 miljoen voor Duitsland. Startupdelta-directeur Nils Beers pleit dan ook voor een nationale ai-strategie om te voorkomen dat we de boot missen.

Ook op het mondiale ai-podium speelt Nederland qua investeringen op dit moment geen prominente rol. Met 309 ai-startups herbergt Nederland drie procent van het totaal aantal wereldwijd, maar we investeren slechts 1 procent van het wereldwijde totaal in dit gebied. Bijna de helft van de wereldwijde ai-investeringen komt voor rekening van China, dat meer dan een derde van de bijbehorende startups voortbrengt.

Volgens Beers zal Nederland blijvend moeten investeren om de kloof met de VS, China en andere Europese landen te kunnen dichten. ‘Daar worden miljardenfondsen opgericht om de ontwikkeling van artifical intelligence in de toekomst te waarborgen. Zo’n nationale ai-strategie hebben we hier ook nodig.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Login