Kort nieuws

Startersprijs voor goedkope malariatest

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De malariatest van de Haagse start-up Amplino heeft de Proof It-award gewonnen van Medical Delta, het medtech-samenwerkingsverband tussen de TU Delft en de universiteiten en UMC’s van Leiden en Rotterdam. De prijs is goed voor vijfduizend euro, plus begeleiding bij de ontwikkeling tot een marktrijp product. Voor de jury woog de potentiële impact van de uitvinding sterk mee. Malaria is in principe goed en relatief goedkoop te behandelen, maar door het uitblijven van de juiste diagnose krijgen patiënten vaak niet de goede medicijnen.

De start-up werkt aan een simpel te bedienen en robuust apparaat voor het uitvoeren van pcr-testen, een standaard procedure waarmee specifieke genetische markers gedetecteerd kunnen worden. De methode gebruikt een aantal rondes van verwarmen en afkoelen om de gezochte DNA-code te vermenigvuldigen. Vervolgens wordt de hoeveelheid genetisch materiaal bepaald met bijvoorbeeld optische technieken.

Daar is normaal een laboratorium voor nodig. Amplino werkt echter aan een apparaat in kofferformaat dat de gehele test kan uitvoeren, bovendien voor slechts enkele dollars. Malaria is overigens slechts een van de mogelijke toepassingen, het apparaat is geschikt voor algemene pcr-testen. Via cartridges wordt een specifieke test uitgevoerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content