Starters vinden makkelijk een hightechbaan

Reading time: 6 minutes

Author:

De markt trekt aan, daarvan profiteren ook starters op de hightecharbeidsmarkt. Vooral afgestudeerde academici vinden vrij makkelijk een baan. De werkgevers zetten merendeels nog niet in op leuke extra‘s maar investeren in opleidingstrajecten om de kloof tussen school en werk te overbruggen.

Bij Philips Medical Systems staan momenteel veertig vacatures open voor afgestudeerde hbo‘ers en wo‘ers met een technische diploma op zak. De helft voor functies zoals software-engineer of -architect, de andere helft op aangrenzende gebieden waaronder verificatie en testen. Volgens Dirk van de Lagemaat, manager recruitment operations bij Philips Europa, is het momenteel niet echt moeilijk om de juiste kandidaten te vinden. ’Maar we moeten er wel steeds meer werk van maken.‘ Dat doen werkgevers merendeels nog niet met dure auto‘s en dikke bonussen. Bedrijven blijven kritisch op het niveau en de kwaliteit van hun nieuwe medewerkers en bieden daarom liever een gedegen opleiding aan.

Zo stijgt bij Philips de vraag naar wo‘ers. Het bedrijf is daarnaast gestart met een Europese businesscursus Technologie waarmee het bedrijf talent uit de markt wil halen. Een masterdiploma in een technische richting, een torenhoog IQ en de benodigde leidinggevende capaciteiten zijn wel vereist om in de toekomst de voorgespiegelde functie van CTO te kunnen halen.

De meeste starters volgen sowieso een interne, vakinhoudelijke opleiding om mee te kunnen werken aan complexe systemen. ’Maar we bieden ook een breed pakket aan trainingen en opleidingen om de niet-technische competenties te verbeteren‘, aldus Van de Lagemaat. ’We willen mensen een loopbaan bieden met uitdagende projecten, goede opleidingsmogelijkheden en fijne collega‘s.‘

Leaseauto

Ook bij Atos Origin zijn voor afstudeerders ruim voldoende kansen op een eerste baan. De IT-dienstverlener zoekt bijvoorbeeld een hele batterij technisch-software-engineers op juniorniveau. Atos Origin heeft een doorlopend opleidingsprogramma ingesteld voor pas afgestudeerden met een exacte achtergrond, de Academy Technical Automation. Daar worden ze voorbereid voor een functie als technisch-softwarespecialist. Volgens het bedrijf vormt dit een ideale overstap van theorie naar praktijk. De trainingen zijn zowel vakinhoudelijk als gericht op vaardigheden zoals effectief communiceren met collega‘s en klanten.

Een stimulerende omgeving, uitdagende projecten bij klanten of in huis en ruimte voor persoonlijke groei zijn daarnaast de argumenten die Atos Origin noemt als reden om bij hen te komen werken. Een goed salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden (waaronder een leaseauto) maken de personeelsadvertentie af.

Ook ASML wil nieuwe jonge medewerkers binnenhalen met beloften van een aantrekkelijke, technisch innovatieve omgeving met internationale mogelijkheden en interactie met klanten en toeleveranciers. Afgestudeerden zijn ook hartelijk welkom. De Veldhovenaren staan vooraan op carrièrebeurzen en leggen contact met TU-studenten op speciale ’consultatiedagen‘. Bij het bedrijf staan ongeveer 25 vacatures open voor afgestudeerden.

Neusje van de zalm

De drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede bevestigen dat afgestudeerden niet lang hoeven te zoeken naar een job. Harde cijfers hebben ze niet. ’We horen wel dat de meesten makkelijk een baan vinden‘, meldt adjunct-directeur Marloes van Lierop van de TUE-faculteit Wiskunde en Informatica. ’Velen komen bij grote bedrijven zoals Philips of ASML terecht, maar deels ook in de zakelijke dienstverlening. Gelukkig kiezen er ook nog een aantal afgestudeerden voor een promotieplaats.‘

Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt krijgt slechts een klein percentage van de technisch georiënteerde hbo‘ers en wo‘ers pas na een half jaar een baan. Daarbij worden ook afgestudeerden geteld die er voor korte of langere tijd even tussenuit gaan.

De afgestudeerde elektrotechnici van de TU Delft hebben weinig moeite om aan hun eerste baan te komen. Bij een enquête uit 2005 van de faculteit Elektrotechniek meldden ze zelfs een voorsprong op hun medestudenten Informatica. De elektrotechnici komen meestal in een technische werkomgeving terecht. Iets minder dan 20 procent kiest voor informatietechnologie, consultancy volgt vlak daarna.

Wie na het wetenschappelijke onderwijs kiest voor een aanvullend specialistisch vervolg zoals de Ontwerpersopleiding Technische Informatica (Ooti) heeft meestal halverwege het tweede leerjaar al een contract op zak. ’Zowel wat betreft niveau als achtergrond en commerciële mindset zijn onze studenten zeer gevraagd door de industrie‘, laat Ooti-voorman Harold Weffers weten. ’Ze worden in deze opleiding helemaal klaargestoomd voor een baan in de industrie.‘

Bij de Ooti worden jaarlijks slechts twintig afgestudeerden toegelaten, bijna de helft komt uit andere EU-landen. Voor het opleidinginstituut wordt het moeilijker om aan de juiste kandidaten te komen. ’De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe‘, constateert Weffers. ’Maar we hebben altijd al moeten concurreren met het bedrijfsleven, want we zoeken tenslotte het neusje van de zalm. Bovendien is dit een vervolgtraject op de studie, dus degenen die meteen achter het grote geld aangaan, komen niet naar ons.‘

Starters met een Ooti-diploma op zak krijgen vaak een baan bij de bekende bedrijven zoals het populaire Philips, ASML, Océ en Sioux. ’Maar ook bij TNO‘, zegt Weffers. ’Slechts een enkeling van de buitenlandse studenten keert terug naar hun eigen land.‘

Dalende instroom

De hightechbedrijven werven zelf ook in het buitenland. ASML zoekt bijvoorbeeld volop technici in België, Duitsland, Engeland en Schotland. Dat komt doordat het aantal beschikbare Nederlandse hbo‘ers en academici slinkt. Bij de faculteit Informatica aan de TU Twente stonden in 1999 nog 591 studenten ingeschreven, tegenover 254 in 2005. Ook de masteropleidingen stromen niet bepaald vol. Bij Mechatronics stonden in 2005 vier mensen ingeschreven, bij Nanotechnologie acht. Bij de masteropleiding Computer Science waren het er meer: 58 in 2005.

De inschrijvingen voor de bacheloropleidingen aan de TU Eindhoven zijn gelijk gebleven in deze periode. Zij stromen ook merendeels door naar een masteropleiding. Maar de belangstelling van hbo‘ers voor een masteropleiding is de laatste jaren duidelijk geslonken. ’Waarschijnlijk omdat zij vrij snel een baan vinden‘, zegt Van Lierop. ’Misschien dat zij later in hun loopbaan alsnog een masteropleiding gaan volgen.‘

Gezien de aantallen afstudeerders zal het bedrijfsleven in de toekomst steeds meer moeite gaan krijgen om aan hoogopgeleid technisch personeel te komen. Toch is de situatie op de arbeidsmarkt nog lang niet zo bedreigend als eind jaren negentig.

Top tien favoriete werkgevers hbo techniek en Hio
Rang Bedrijf Percentage
1 Philips 21,4
2 Shell 11,7
3 Getronics Pinkroccade 9,7
4 LogicaCMG 9,4
5 Atos Origin 7,2
6 Capgemini 6,8
7 Bam 6,7
8 De overheid 6,0
9 Stork 5,1
10 KPN 4,8
Top tien favoriete werkgevers wo techniek
Rang Bedrijf Percentage
1 Philips 24,3
2 Shell 17,8
3 TNO 14,5
4 Stork 12,5
5 Unilever                        11,8
6 ING Groep 11,2
7 Arcadis 11,1
8

DHV

De overheid

7,2
10 DSM 5,9
Top vijf favoriete ICT-bedrijven
Rang Bedrijf Percentage
1 LogicaCMG 6,3
2 Getronics Pinkroccade 4,2
3 ASML 3,9
4 Capgemini 2,9
5 IBM 1,9