Kort nieuws

Start-up onthult Baysiaanse chiptechnologie

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse Lyric Semiconductor claimt de foutcorrectie van flashgeheugen veel efficiënter aan te kunnen pakken. Het nieuwe product, Lyric Error Correction (LEC), rekent op een fundamenteel andere manier dan normale digitale chips, namelijk op basis van waarschijnlijkheid. Dat spaart een factor dertig aan ruimte op de die en scheelt een factor twaalf in energieverbruik, zegt de start-up, die zich bij de productlancering voor het eerst voorstelde aan de wereld.

Lyric heeft transistoren ontworpen die niet op basis van Boleaanse logica werken, maar op basis van Baysiaanse. De schakelingen werken dan ook niet met nullen en enen, maar met waardes daartussenin, die je kunt interpreteren als kansen of mates van zekerheid. Deze methode is vooral in het voordeel als de beste match uit een dataset moet worden gevist. Lyric stelt zich voor dat probabilistische processoren ingezet kunnen worden voor een breed scala aan toepassingen, variërend van spamfiltering tot zoekmachines en van financiële modellering tot sequencen van het genoom.

De Amerikaanse start-up begint zijn commerciële leven echter met foutcorrectie voor flashgeheugens, die lijden onder foute uitlezing van data. In de huidige generatie klopt er van iedere duizend uitgelezen bits eentje niet, en die verhouding zal bij komende generaties verslechteren. Die fouten komen aan het licht door een controlecijfer (checksum) te berekenen, waar de technologie van Lyric erg geschikt voor is. Om de winst van transistorkrimp niet teniet te moeten doen met uitgebreide circuits voor foutcorrectie, zijn flashfabrikanten daarom meer dan geïnteresseerd in LEC, denkt Lyric.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content