Nieuws

Stap vooruit in hardloop-apps

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Bewegingssensoren blijken een uitgelezen manier om het loopgedrag van hardlopers in de buitenlucht te karakteriseren, ontdekten Xsens en Roessingh Research and Development. Binnen het Life Long Running-project willen ze uitzoeken hoe hardlopers hiermee blessures kunnen voorkomen en hun prestaties kunnen verbeteren. Het moet onder meer leiden tot een smartphone-gebaseerd systeem dat ondersteuning biedt bij het rennen.

Vandaag de dag is het bijna standaarduitrusting van elke hardloper: de smartphone – of een ‘smart’ polsbandje. Met de ingebouwde gps, een elektronisch kompas en bewegingssensoren wordt elke gelopen stap vastgelegd zodat de prestaties over de tijd inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Of misschien nog belangrijker: om gelopen afstanden en rondetijden te delen met Facebook-vrienden.

Maar als je het Jasper Reenalda vraagt, geven deze apps eigenlijk weinig houvast om goed en gezond hard te lopen. Als onderzoeker bij Roessingh Revalidatiecentrum in Enschede en de UT heeft hij het doorgronden van loopbewegingen tot zijn carrière gemaakt. En als fanatiek hardloper ziet hij de beperkingen: ‘Dat soort apps stuurt eigenlijk allemaal op snelheid en afstand, sommige hebben nog hartslagmeting. Maar je ziet dat mensen daardoor anders gaan trainen. Ze slaan bijvoorbeeld de warming-up en cooling-down over om een zo hoog mogelijke gemiddelde snelheid te halen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content