Stabiliserend Connect schrapt nog eens 36 banen in Veldhoven


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Het wegvallen van een belangrijke Nederlandse klant heeft de Connect Group doen besluiten nog eens 36 personeelsleden te laten afvloeien in zijn Veldhovense vestiging. Eerder voerde de toeleverancier uit Kampenhout er al een beperkte reductie door om personeelskosten te besparen. De klant in kwestie was in 2015 goed voor een omzet van twaalf miljoen euro en zal dit jaar voor het laatst nog zeven miljoen besteden. Hij stapt over naar een productie- en supportpartner die zowel in Europa als in Azië en Amerika aanwezig is, meldt Connect bij de bekendmaking van de jaarresultaten.

In 2015 bedroeg de omzet 113,4 miljoen euro, zes procent minder dan in 2014. Onder de streep nam het verlies jaar op jaar toe van 4,6 naar 7,0 miljoen euro, voornamelijk door een afboeking van goodwill à 4,5 miljoen. Met 86,6 miljoen euro aan opdrachten was het orderboek eind 2015 ruim vier procent beter gevuld dan ultimo 2014.

Op basis van het uitstaande orderboek en de klantvooruitzichten had Connect eind 2014 nog de verwachting dat de inkomsten licht zouden gaan stijgen. Het bedrijf slaagde er echter niet in de daling ingezet in de tweede helft van 2014 om te keren. Heel 2015 bleef de omzet, weliswaar stabiel, op het lagere niveau van 56 miljoen per halfjaar.

Doordat de aangekondigde reorganisatie in Poperinge haar beslag kreeg, daalde de efficiëntie van de fabrieken in de eerste helft van afgelopen jaar; zij normaliseerde pas weer in de tweede jaarhelft, na voltooiing van de herstructurering. Op basis van de verlaagde omzetverwachting voor heel 2015 voerde Connect ondertussen ook kostenbesparingen door in andere fabrieken in Nederland en Duitsland. Deze hadden eveneens pas een positief effect in de laatste zes maanden van het jaar.

Bij het opmaken van de jaarcijfers heeft Connect besloten 4,5 miljoen euro aan goodwill af te boeken. Om mogelijke onrust bij klanten, leveranciers en geldschieters weg te nemen, heeft het bedrijf de referentieaandeelhouders voorgesteld een kapitaalsverhoging door te voeren. Zij hebben begin december toegezegd om daar voor drie miljoen op in te tekenen. Daarnaast hebben de huisbankiers positief gereageerd op het verzoek om extra kredieten ter beschikking te stellen.

‘De eerste helft van 2015 was heel moeilijk. De noodzakelijke herstructurering in Poperinge was niet eenvoudig en bracht heel wat inefficiënties met zich mee, niet alleen daar maar ook in de fabrieken die activiteiten overnamen. Gelukkig heeft de volgehouden inspanning de nodige resultaten opgeleverd en hebben we in de tweede jaarhelft een kleine winst kunnen boeken’, aldus interim-ceo Flor Peersman, die het stokje op 1 mei doorgeeft aan Jeroen Tuik. ‘Wij zijn echter nog niet op het gewenste niveau. Ook in 2016 zullen nog de nodige kostenaanpassingen dienen te gebeuren omdat we de rentabiliteit nog verder dienen te verbeteren.’