Kort nieuws

ST vergroot voorsprong op NXP in automotive-infotainment

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Ook het afgelopen jaar was NXP de op een na grootste chipfabrikant voor infotainment in de auto. Net als in 2007 moest het de koppositie laten aan STMicroelectronics. De afstand is groter geworden, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoekbureau Isuppli: het Frans-Italiaanse bedrijf zag zijn omzet in deze sector met 12,6 procent stijgen naar 439 miljoen dollar, terwijl de Eindhovense inkomsten slechts 4,9 procent hoger uitkwamen op 403 miljoen. Het succes van ST komt vooral door de design-ins die het scoorde voor zijn Cartesio-product, een combinatie van mediaprocessor en gps-basisband. NXP is dominant in AM/FM-chips en geluidsversterkers voor automotive.

Panasonic en Renesas bezetten onveranderd de derde en vierde plek, met omzetten van respectievelijk 303 miljoen (+8,2 procent) en 263 miljoen dollar (+10,5 procent). De 138 miljoen van Toshiba (+6,2 procent) was goed voor plaats vijf. Snelste stijger was Freescale. Design-wins met het Sync-systeem bij Ford en een aanhoudende omzetgroei uit de Onstar-oplossing van General Motors deden de inkomsten met meer dan 50 procent toenemen en het bedrijf op de negende positie belanden.

De totale markt had in 2008 een omvang van 3,4 miljard dollar. Dat is slechts 0,6 procent meer dan het jaar ervoor. Isuppli heeft gekeken naar applicatiespecifieke IC‘s (Asics), applicatiespecifieke standaard producten (ASSP‘s) en programmeerbare logische devices (PLD‘s, onder meer FPGA‘s).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content