ST geeft 32 bit MCU’s flashboost in 90 nm

Reading time: 1 minute

Author:

STMicroelectronics heeft zijn STM32-microcontrollers uitgerust met embedded flash in 90 nanometer. Dit zorgt voor een hogere snelheid, een lager energieverbruik, een hogere integratiegraad van peripherals en hogere geheugendichtheden op chip. Bovendien heeft ST een flashversneller toegevoegd, waardoor de Arm Cortex-M3 van de MCU‘s zonder wachttijd kan schakelen naar 120 MHz. Om de processor zijn volle kracht van 150 DMips bij deze frequentie te laten halen, gebruikt de Adaptive Real-Time-accelerator (Art) een pre-fetchqueue voor instructies in combinatie met branchcache.

Op de Coremark-rollenbank van het Embedded Microprocessor Benchmark Consortium doen de nieuwe MCU‘s het bij 100 MHz 8 procent beter dan vergelijke Cortex-M-chips. Bij 120MHz is de prestatiewinst nog groter. Verder komen de tests uit op een dynamisch energieverbruik van slechts 188 µA per MHz. Op 120 MHz, draaiend vanuit flash met de versneller aan en alle randapparaten uit, betekent dat een consumptie van 22,5 mA.

Door deze extra performance kunnen ontwikkelaars additionele systeemelementen op de STM32 zetten en hoeven ze niet uit te wijken naar een duurdere MCU of een bijrijder-DSP. In multimediatoepassingen is het bijvoorbeeld mogelijk om audio- en videoverwerking, dataversleuteling, digitale filtering en een multiprotocolgateway te implementeren en daarbij genoeg bronnen over te houden voor andere taken. De eerste samples van de nieuwe microcontrollers met 90-nm-flash en Art-versneller liggen nu bij belangrijke klanten.