Interview

‘ST-deal levert 1,5 miljard voor versterking NXP’

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Met de deal die het beklinkt met ST geeft NXP de controle uit handen van een van zijn succesvolste businessunits. De partners gaven gisteren de aftrap voor de vorming van een Europees power house op het gebied van mobiele telefonie met een jaaromzet van 3 miljard dollar. De inbreng van NXP en ST in de nieuwe joint venture is gelijk, maar het Frans-Italiaanse bedrijf krijgt een aandeel van 80 procent, in ruil voor 1,55 miljard dollar. Na drie jaar is er voor NXP de mogelijkheid om zijn resterende aandeel te verkopen.

Is dit het begin van de uitverkoop bij NXP? Frans van Houten spreekt dit stellig tegen in een interview met Bits&Chips. ’Dit is absoluut niet waar. Onze strategie is leiderschapsposities te maken. Als je wilt dansen, moet je bewegen. Anders kom je nooit bij elkaar.‘ NXP en ST zagen beide de kans om een gigant in mobiele chips in de steigers te zetten, maar het Frans-Italiaanse chipbedrijf stelde de eis om de leiding te krijgen, aldus Van Houten.

De NXP-topman onderstreept dat de vorming van de joint venture goed is voor de ontwerpers bij beide bedrijven. De combinatie vormt nu voor klanten een sterk alternatief voor de grootste spelers in mobiele chips, de Amerikanen Texas Instruments en Qualcomm. Van Houten: ’Het is goed nieuws voor engineers in Europa. De ambitie is wereldleiderschap. We willen de R&D en productontwikkeling niet verminderen. Het gaat om een zo sterk mogelijk productportfolio.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content