Kort nieuws

Sron naar Leiden

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

NWO en Sron hebben hun voorkeur uitgesproken voor Leiden als nieuwe thuis voor het ruimteonderzoeksinstituut. Volgens het gezamenlijke voorstel van de plaatselijke universiteit en de TU Delft verhuist het instituut vanuit zijn huidige te krappe onderkomen in Utrecht naar een nieuw gebouw op de Leidse campus. Nadat de ondernemingsraden van NWO en Sron zich erover hebben uitgesproken, volgt in de loop van 2018 een definitief besluit.

Toen dit voorjaar bleek dat de eerder geplande verhuizing naar Amsterdam geen doorgang kon vinden, heeft NWO bij de Nederlandse universiteiten de interesses geïnventariseerd om Sron te huisvesten op hun campus. Dat resulteerde uiteindelijk in drie bidbooks: naast de hoofdstad (de UvA samen met de UT) meldden zich Delft/Leiden en Nijmegen (de Radboud Universiteit samen met de TUE). Het laatste consortium viel al eerder af en nu vist ook Amsterdam achter het net.

Belangrijk criterium om te kiezen voor het ‘solide en genereuze’ Leids-Delftse aanbod was de inhoudelijke aansluiting in Zuid-Holland. Volgens de selectiecommissie is er een uitstekende match met de technologie en instrumentenbouw van Sron, en de twee wetenschappelijke programmalijnen van het instituut: astrofysica en exoplanetenonderzoek. De aansluiting op de derde programmalijn, aardgericht onderzoek, is op dit moment nog beperkt, maar de commissie ziet voldoende mogelijkheden om deze te realiseren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content