Technieuws

Sron en TU Delft bouwen mee aan ruimtecamera met duizend pixels

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van onder meer Sron en de TU Delft hebben aangetoond dat het mogelijk is om een supergevoelige ruimtecamera te maken voor ver-infrarood-sterrenkunde. Binnen het Spacekids-project bouwden ze van 961 kinetic inductance detectors (kid’s) een chip voor in zo’n camera, die voldoet aan de strenge eisen van sterrenkundigen voor betrouwbaarheid en gevoeligheid. Bovendien is het systeem bestand tegen omstandigheden in de ruimte zoals kosmische straling.

Astronomen wereldwijd kijken reikhalzend uit naar een ruimtetelescoop met een hogeresolutiecamera die gevoelig is voor ver infrarood. Ongeveer de helft van alle energie uit het universum bereikt ons via deze straling. Door in het bijbehorende (terahertz-)frequentiegebied te meten, kunnen we hele koele en ver gelegen delen van het heelal beter zien. Vanaf de aarde belemmert de atmosfeer ons ver-infraroodzicht.

Kid’s zijn extreem gevoelig voor ver infrarood. Bovendien is het in principe relatief eenvoudig om hiermee veel pixels op een enkele chip te maken en uit te lezen. Grondtelescopen gebruiken de detectoren al enkele jaren, maar het Spacekids-project heeft voor het eerst aangetoond dat ze goed toepasbaar zijn in een ruimtetelescoop.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content