Kort nieuws

Spookfiles-systeem geschikt voor bredere toepassing

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De architectuur en infrastructuur ontwikkeld binnen het Spookfiles A58-project zijn ook geschikt voor andere toepassingen dan de bestrijding van spookfiles. In een test half december zijn er succesvol waarschuwingen voor wegwerkzaamheden mee verzonden. Daarmee hebben projectpartners Siemens, Technolution, Vialis en V-tron aangetoond in korte tijd nieuwe toepassingen te kunnen uitrollen. Tegelijk hebben ze laten zien dat wegbeheerders verkeersmanagementberichten kunnen laten versturen door verschillende serviceproviders en dat weggebruikers die correct ontvangen ongeacht van welke provider ze afkomstig zijn.

De test was een samenwerking tussen de projecten Spookfiles A58 en Cooperative ITS Corridor, dat een internationaal coöperatief tracé beoogt te realiseren van Rotterdam via Frankfurt naar Wenen. Vier voertuigen reden over de A58 van Eindhoven naar Tilburg, waarlangs 34 wegkantbakens staan die zijn uitgerust met Wifi-p-communicatiefunctionaliteit. Via de Spookfiles-architectuur en -infrastructuur ontvingen de auto’s correct alle berichten van de Road Works Warning-dienst van Cooperative ITS Corridor, gemaakt en verzonden door drie verschillende bedrijven. Siemens, Technolution, Vialis en V-tron hebben dit in ongeveer twee weken voorbereiding voor elkaar gekregen.

Er is nog wel ruimte voor verbetering. Zo bleken de testvoertuigen de berichten over wegwerkzaamheden niet allemaal op dezelfde manier weer te geven. Ook was er discussie over het punt waarop een vluchtstrook rijstrook wordt bij werkzaamheden. Voor deze en andere onduidelijkheden dienen er internationale afspraken te komen, vastgelegd in standaarden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content