Kort nieuws

Spinozapremie voor Twents minilabonderzoek

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

NWO heeft vandaag drie Nederlandse onderzoekers geëerd met een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro, naar eigen inzicht te besteden aan onderzoek. Onder de gelukkigen is Albert van den Berg, hoogleraar sensorsystemen voor biomedische en milieutoepassingen aan de Universiteit Twente.

De fysicus maakte naam door inzicht te kweken in de stroming van vloeistoffen in micro- en nanokanaaltjes en deze kennis toe te passen in labchips. Zo wist Van den Berg vloeistoffen in minikanaaltjes te manipuleren met behulp van elektrische velden. In zijn huidige onderzoek richt hij onder meer op integratie van menselijke cellen in labs-on-chips en de ontwikkeling van een ’nanopil‘ om darmkanker in een vroeg stadium te diagnosticeren.

Eveneens in de prijzen vielen de Leidse neuroloog Michel Ferrari voor zijn doorbraken in migraineonderzoek en aquatisch ecoloog Marten Scheffer uit Wageningen voor zijn bijdragen aan het begrip van omslagen in complexe systemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content