Kort nieuws

Spinozapremie voor spintronica-onderzoeker Van Wees

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Technisch natuurkundige Bart van Wees van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt dit jaar een van de Spinozapremies van NWO. Van Wees, verbonden aan het Zernike Institute of Advanced Materials, heeft zich volgens de jury gevestigd als een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van nano- en spintronica, in het bijzonder werkend met grafeen. Mede dankzij hem heeft Nederland een sterke reputatie ontwikkeld in deze vakgebieden, stelt NWO in een toelichting.

Al tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU Delft stond Van Wees aan de wieg van een doorbraak in de natuurkunde: samenwerkend met het Philips Natuurkundig Laboratorium ontdekte hij gekwantiseerde elektrische geleiding. Tegenwoordig richt de hoogleraar zijn pijlen vooral op de spin van het elektron. Hij toonde onder meer aan dat spin in grafeen over lange afstanden kan worden getransporteerd – met andere woorden dat grafeen een uitermate interessant nanospintronisch materiaal is.

NWO kent de Spinozapremies ieder jaar toe aan maximaal vier in Nederland werkende onderzoekers, die elk 2,5 miljoen euro voor hun onderzoek krijgen. Het eerbetoon was dit jaar een Groningse en Nijmeegse aangelegenheid. Ook in de prijzen vielen namelijk fysisch-organicus Wilhelm Huck (Radboud Universiteit Nijmegen), experimenteel geneeskundige Mihai Netea (Radboud UMC) en filosoof Lodi Nauta (RUG).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content