Analyse

Spieken bij de buren

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Duitsland hield tegen de stroom in vast aan zijn maakindustrie en wordt daarvoor nu alom geprezen. Reden voor de AWT om een studie over het Duitse industriebeleid te bestellen. Bits&Chips bespreekt de belangrijkste conclusies met AWT-lid Martin Schuurmans.

Echte verrassingen is hij niet tegengekomen in de studie ’Vasthoudend innoveren‘ over het Duitse wetenschapslandschap en R&D-beleid, bekent Martin Schuurmans aan de telefoon. Na een lange carrière bij Philips in diverse landen – eerst als onderzoeker, later in de researchleiding – en een hoogleraarschap aan de TU Delft weet Schuurmans wel een het een en ander over de onderzoekssituatie in Nederland en de rest van de wereld. ’Maar het is goed om deze observaties eens onderbouwd te zien‘, zegt het lid van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT), dat het Duitsland Instituut Amsterdam opdracht gaf tot de studie. Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes namen het rapport begin februari in ontvangst op de Duitse ambassade in Den Haag.

’Vasthoudend innoveren‘ schetst een land waarin industrie al zo lang corebusiness is dat zij zich in het collectieve bewustzijn heeft genesteld. Als zodanig kan zij dan ook op veel aandacht en waardering rekenen. Het nut van techniek en de noodzaak om daarin te investeren, zijn in Duitsland een vanzelfsprekendheid. Daar zijn ze hun maakindustrie dan ook altijd blijven koesteren, óók toen economen riepen dat diensten de toekomst hadden in het westen. In de Angelsaksische wereld werd tot voor kort zelfs een beetje lacherig gedaan over deze Duitse ’naïviteit‘, zoals vrij vertaald valt te lezen in het rapport.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content