Technieuws

Spacebel test vocht- en zoutsatelliet

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Het Waalse Spacebel breidt zijn Presto-simulator uit voor de Smos-minisatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa. Het bedrijf uit Angleur nabij Luik ontwerpt, ontwikkelt en valideert een testomgeving voor de stralingsmeter aan boord en integreert deze in Presto om de kunstmaan vervolgens te verifiëren in een volledige simulatie. De order levert de Walen 240 duizend euro op.

Met het Soil Moisture and Ocean Salinity-project (Smos) wil Esa vanuit het heelal de vochtigheid van de landmassa en het zoutgehalte van de oceanen in de gaten houden. De vergaarde gegevens moeten leiden tot betere weersverwachtingen en klimaatvoorspellingen, waardoor extreme gebeurtenissen als droogte en overstromingen beter zijn te voorzien.

Bijkomend doel om middels het observeren van gebieden met sneeuw en ijs bij te dragen aan het onderzoek naar de cryosfeer. De satelliet begint februari volgend jaar aan zijn ruimtereis, die minimaal drie jaar moet duren. Aan boord vervoert de driehonderd kilo zware Smos de eerste tweedimensionale interferometrische stralingsmeter ooit in een polaire baan om de aarde gebracht. Het instrument registreert de microgolven in de 1,4 GHz-frequentieband die het oppervlak uitzendt. De meetapparatuur rust op het multimissieplatform Proteus, ontwikkeld door Alcatel Alenia Space en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES. De Presto-simulator uit Angleur, die de minisatelliet voor vertrek doorlicht, sluit eveneens aan op dit platform. Presto is eenvoudig herbruikbaar voor nieuwe missies. Het enige dat Spacebel hoeft te doen om een andere satelliet te kunnen testen, is een specifieke simulatie toevoegen voor de boordinstrumenten die meegaan. Sinds geboortejaar 2001 heeft de Waalse omgeving zich al in verschillende projecten bewezen, waaronder Calipso, Corot en Jason-1.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content