Technieuws

Sony laat gadgets op suiker draaien

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Sony heeft een experimentele brandstofcel ontwikkeld die suiker kan omzetten in een elektrisch stroompje. De kubussen met een inhoud van 40 kubieke centimeter leveren 50 milliwatt, volgens de Japanners het hoogste niveau voor een brandstofcel waarin de ingrediënten niet voortdurend worden gemengd. Het vermogen van vier van dergelijke cellen is genoeg om een van Sony‘s muziekspelers op te laten draaien.

Sony liet zich voor zijn energiebron inspireren door de biologische afbraak van suikers. De cel bestaat uit twee compartimenten. In het eerste deel maken enzymen aan de anode protonen en elektronen vrij uit de suikermoleculen. De elektronen vloeien door een stroomkring naar de kathode in het andere deel. De protonen gaan hier via een halfdoorlaatbaar membraan naartoe. In het tweede compartiment recombineren ze onder invloed van andere enzymen met de elektronen en zuurstof tot water.

De verbetering komt volgens de Japanners door een combinatie van factoren. Ze wisten de enzymen op de anode te immobiliseren, waardoor de concentratie daar groot genoeg werd. Daarnaast gebruikten ze een poreuze koolstofkathode, waardoor er voldoende water in de buurt is voor een efficiënte omzetting van zuurstof. Bovendien optimaliseerden de Sony-ingenieurs de reactieomstandigheden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content