Redactioneel

Solyndrama

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Onder de rook van San Francisco gingen vorige week in een fabriekshal vol machines van Eindhovense makelij van de ene op de andere dag de lichten uit. Voor de elfhonderd werknemers was het een schok. Zo dachten zij te werken voor Amerika‘s hoop op een serieuze solarindustrie, zo stonden zij op straat. Een bijzonder product, een miljard dollar privaat geld, nog eens een half miljard aan overheidsgaranties en zelfs het persoonlijke fiat van president Obama (’Bedrijven als dit zijn de werkelijke motor achter economische groei‘), het heeft allemaal niet mogen baten: Solyndra vraagt chapter 11 aan.

Het faillissement is een sof voor VDL-ETG, dat de machines leverde om de cilindervormige Cigs-zonnepanelen te vervaardigen. Niet alleen vanwege de sterk afgenomen kans op vervolgorders, maar ook vanwege het verlies van een prestigeproject. Het was nogal wat, dat een Amerikaans vlaggenschip in Eindhoven kwam shoppen voor productietechnologie. Wat dat betreft, mag de hele Brainport-regio het zich aantrekken dat Solyndra nu op de zeebodem ligt te wachten op een reddingsoperatie.

Of die redding er komt, valt te bezien. Van meet af aan bestaan er twijfels of Solyndra zijn product überhaupt concurrerend zou kunnen maken. Waarom de Cigs-dunnefilm ’oprollen‘ en in een vacuüm getrokken glazen buis stoppen als je ook op een plat oppervlak kunt werken? Zo‘n kunstgreep maakt de productie aanzienlijk duurder, terwijl de panelen alleen maar minder licht invangen, tenzij je onder het systeem een reflectieve laag aanbrengt. Dat de wind geen grip had op de parallelle ’tl-buizen‘ en de constructie vrij licht kon worden gehouden, waren aardige selling points in de building-integrated PV (vooral voor platte daken), maar genoeg om de opslag in prijs per watt te rechtvaardigen, was dat niet, vinden veel insiders.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content