Kort nieuws

Solvay wint zeldzame aarden terug uit spaarlampen

Leestijd: 1 minuut

Solvay heeft in Frankrijk twee faciliteiten geopend om zeldzame aardmetalen terug te winnen uit spaarlampen. In tweede instantie wil het chemiebedrijf het procedé ook gaan toepassen op andere goederen, zoals batterijen en magneten, maar daarvan is de inzameling nog niet zo goed georganiseerd als voor spaarlampen.

Sinds China, de grootste leverancier van zeldzame aardmetalen ter wereld, de productie en export is gaan afknijpen, gelden deze hightechelementen als strategische grondstoffen. Wereldwijd worden oude en nieuwe mijnen geopend, maar her en der duiken ook initiatieven voor recycling en vermindering van de afhankelijkheid. Zo legde Japan onlangs in de wet vast dat elektronicaproducenten hun producten recyclevriendelijk moeten ontwerpen en zette Philips enkele onderzoeksprojecten op om het gebruik van zeldzame aarden in leds te reduceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content