Solliance print eerste organische zonnecel met inkjet


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van Solliance zijn erin geslaagd een complete organische zonnecel met een inkjetprinter te maken. Deze doorbraak stelt het transnationale samenwerkingsverband in staat om snel prototypes in allerlei soorten en maten te fabriceren – denk aan verschillende vormen, substraten en transparantieniveaus – en zo het ontwikkelproces te versnellen. ‘Dit soort flexibiliteit is ideaal voor een technologie die nog wordt verkend’, zegt onderzoeker Tamara Eggenhuisen van Holst Centre.

De single-junction zonnecel van Solliance bestaat uit zes lagen, die met vier verschillende soorten inkt kan worden geprint. Voor een multi-junction cel zijn drie extra lagen nodig, maar slechts één additioneel type inkt. Om dit soort zonnecellen te kunnen printen, moesten de onderzoekers orthogonale inkten formuleren, dat wil zeggen inkten die eerder opgebrachte lagen niet opnieuw oplossen.