Kort nieuws

Solliance legt flexibele zonnecel op vangrail

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Langs de N194 bij Heerhugowaard is een proef afgetrapt met zonnecellen op de vangrail. Met behulp van het Solliance-samenwerkingsverband voor flexibele zonnecellen is over een lengte van 72 meter een energieopwekkend folie aangebracht.

De pilot is bedoeld om de haalbaarheid van het ontwerp aan te tonen. Flexibele zonnecellen hebben een lagere efficiëntie dan reguliere panelen, maar zijn veel makkelijker in te passen, zoals in het ontwerp van een vangrail. De folie blijft een jaar liggen om te bepalen wat er werkelijk aan elektrische energie opgewekt wordt over langere tijd en in verschillende weersomstandigheden. Er worden twee soorten folies met verschillende afmetingen met elkaar vergeleken.

De proef zich ook op het verzamelen en inzetten van de opgewekte energie, en hoe de opstelling robuust gemaakt kan worden tegen uitval van componenten. Indien de proef volgend najaar 2019 succesvol blijkt, zal die uitgebreid worden met aanvullende wegtypes.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content