Technieuws

Solland neemt recordhoudende ECN-technologie in productie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een zonnecelmodule op basis van multikristallijn silicium ontwikkeld met een rendement van 16,4 procent. Daarmee grissen ze het wereldrecord uit handen van Sandia National Laboratory, die een efficiëntie van 15,5 procent had gehaald. De Puttense cellen zijn met industriële apparatuur van de Nederlandse machinebouwer Eurotron vervaardigd. De Heerlense zonnecelfabrikant Solland Solar neemt de technologie dit jaar nog in productie.

In de nieuw ontwikkelde Sunweb-cel zijn de geleidende stroken aan de voorkant, de zogenaamde bus bars, afwezig. In plaats daarvan wordt de zonnestroom via ’sneeuwvlokvormige‘ geleiders eerst naar centrale punten en vervolgens naar de achterkant van de module geleid. Dankzij deze metal wrap through-technologie (MWT) is er meer oppervlak beschikbaar voor het genereren van zonne-elektriciteit.

Een ander voordeel is de mechanische stabiliteit die MWT geeft, waardoor dunnere siliciumplakken kunnen worden gebruikt. ECN maakte de modules met cellen van 120 micrometer dik, waar 180 tot 200 micron gangbaar is. Dat vertaalt zich in kostenbesparingen. Door modules op een soort pick-and-place-manier te verwerken, dalen de productiekosten nog verder.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content